Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

Lage btw-tarief gaat van 6% naar 9%

Op het moment van schrijven staan de plannen vast: het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6% naar 9%. Deze verhoging geldt per 1 januari 2019. Daarom sturen wij u nu al deze mail met informatie om u hier zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Wat betekent deze verhoging voor u?

Vooral particulieren voelen deze prijsstijging, zij kunnen immers hun bonnetjes met btw niet declareren. Maar ook voor u wijzigt er misschien ongemerkt heel wat.

Voorbereiding voor ondernemers;

Het is van belang dat ondernemers zich in 2018 al voorbereiden op de tariefsverhoging. Het nieuwe tarief heeft impact op:

De administratie;

de prijzen van goederen en diensten; (menukaarten, websiteprijzen, factuurprijzen)

De facturatie en btw-aangifte bij de jaarovergang.

Offertes die in 2018 worden gemaakt voor goederen of diensten die 2019 worden geleverd, moeten uitgaan van een btw-tarief van 9%.

Betalingen in 2018 tegen 6%-tarief;

Het kabinet vindt dat ondernemers al genoeg administratieve lasten hebben. Vindt een prestatie in 2019 plaats, maar is de betaling in 2018 voldaan? Dan geldt hiervoor het 6%-tarief. Denk hierbij bijvoorbeeld aan concert- of seizoenkaarten die in 2018 worden betaald, terwijl de evenementen pas in 2019 plaatsvinden. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het 9%-tarief.

Wijziging opgenomen in Belastingplan 2019;

Het kabinet wil de wijziging van het btw-tarief opnemen in het Belastingplan 2019. Dit plan werd op Prinsjesdag 2018 bekend gemaakt. Toch moeten de Tweede en Eerste Kamer nog akkoord gaan met de wijziging.

Heeft u nog vragen over deze wijziging, dan vernemen wij dit graag.